Drago Cvetanovič | Cveto.si

Dekleta in hokej od blizu

Dekleta in hokej od blizu
april 13
20:40 2016

Hokej velja za najhitrejšo moštveni igro, kjer velja biti pogumen, spreten in močan, pa malo predrzen, malo nabrit ter malo zvit, premeten in še kaj. Nekateri hokej uvrščajo celo v neko polborilno veščino, vsaj tako jo je videl nek zdravnik s katerim sem imel priložnost govoriti o tem športu. Velja tudi za pravi moški šport. In kaj potem v njem delajo dekleta?

En teden sem preživel v družbi deklet, ki igrajo hokej. Na Bledu je potekalo svetovno prvenstvo za ženske. Slovenke so gostile še obe Koreji, pa Poljsko, Veliko Britanijo in Hrvaško. Skupina je nizka, nižja kot smo vajeni pri fantih, ampak še vedno gre za svetovno prvenstvo, za branjenje časti države, katere grb nosiš na prsih. Vsaj na tak način sem poskusil odgovoriti nekomu, ki mi je pod nos vrgel, da sem še lani imel čast fotografirati Anžeta Kopitarja, danes pa samo še dekleta. Svetovno je svetovno, reprezentanca pa je reprezentanca.

Naše so najlepše

Naše so najlepše

Nekaj slovenskih deklet hokejistk poznam, saj smo se že srečevali na fotografiranjih pred nastopi na svetovnih prvenstvih. Približno tudi poznam razmere v slovenskem ženskem hokeju. Zelo približno. Če nekako velja za moški hokej, da je zastal in da je nekako v krizi. potem za dekleta velja, da sploh še niso tako daleč, da bi bila v krizi. Klubov je malo, dela se manj kot s fanti, rezultat pa je temu primeren. Ampak želje in volje pa jim nikakor ne gre očitati.

Najprej photoshooting

Še pred svetovnim prvenstvom je bilo najprej potrebno opraviti fotografiranje. Z dekleti je dela nekaj več, kot s fanti, ampak menda sem zoprn in ne dovolim popravkov, pa popravkov popravkov in tako naprej. Bo že držalo, saj bi s popravki vse skupaj trajalo od zajtrka do kosila, potem bi se pa vrnili še za ene dve uri, toliko, da se še kaj malega popravi. Ampak to pot je bilo kar razkošno. Časa je bilo precej več kot običajno. V garderobi se je naredil studio, led pa je bil tudi prost. Zato smo se lahko igrali in pustili domišljiji prosto pot. Tudi selektor Aci Ferjanič je nekako z nasmeškom spremljal vse skupaj in čakal, kdaj bo vsega direndaja konec, da se dekleta lahko posvetijo treningu in tistemu, za kar so prišla – hokeju.

Skupinska malo drugače

Skupinska malo drugače

Svetovno prvenstvo

Naloga uradnega fotografa, ta funkcija me je to pot doletela, pomeni približno 12 ur dela na dan. Na tekmovalni dan se odigrajo tri tekme. Vse tri je potrebno ovekovečiti, fotografije pa poslati na IIHF, kjer se nekatere objavijo, sicer pa se shranijo v arhiv. Torej me je čakalo delo na 15. tekmah. Pred prvenstvom o moči reprezentanc nisem vedel ravno veliko. Nekako mi je bilo jasno, da se bodo Slovenke borile za obstanek s Hrvaticami, da so favoritinje Britanke, veliko sem pričakoval od Korejk, ki bodo kmalu gostile Olimpijski turnir, kam pa sodijo Poljakinje in hokejistke DLR Koreje pa nisem imel pojma.

Z zmago nad Hrvaško do zastavljenega cilja

Z zmago nad Hrvaško do zastavljenega cilja

Na koncu se je izkazalo, da vse skupaj sploh ni tako enostavno, da je zelo izenačeno in vse to je peljalo v kar malo dramatično bojevanje za napredovanje. Če so Slovenke svoje delo z odliko opravile že v nedeljo in visoko premagale Hrvaško, zaradi tega tudi obstale v skupini, se je troboj za vrh pošteno zapletel. Koreja je premagala Britanke, Poljska je premagala Korejo, razlika v obeh primerih pa le en gol. O napredovanju so odločale Britanke in Poljakinje, kjer pa so slavile Britanke. A za gol premalo in prvo mesto je pripadlo Poljski. In to ob enakem številu točk in ob enaki gol razliki. Odločal je en dosežen gol več. Še kako pa bi se lahko poljski trener pulil lase, če bi njegovo čudno potezo Britanke uspele kaznovati. Ob sicer zaostanku, ki je poljskim hokejistkam ustrezal, je iz vrat vzel vratarko in napadal izenačenje. Šele na koncu tekme, ko je izvedel, kaj bi ga lahko doletelo, je bled kot stena, obnemel.

Srečne zmagovalke

Srečne zmagovalke

Tudi fotografiranje ekip

Na drugi tekem prosti dan je sledilo fotografiranje ekip in tudi sodnic. Te so prišle prve na vrsto, sledile so ekipe, ki so imele take in drugačne želje, le Severne Korejke so bile brez posebnih želja. Same ne marajo imena “severne”, ampak želijo da se njihovo deželo imenuje s polnim imenom – Demokratična Ljudska Republika Koreja. Vendar so, na moje kar malo presenečenje, pristale na moje predloge in moč je bilo ujeti tudi kak nasmešek na vedno resnih obrazih. Najbolj zabavne pa so bile seveda naše in hrvaške hokejistke, pa tudi Poljakinje so se znale zabavati ob tem. In kdo ima najlepše hokejistke? Preprosto, “naše babe so tabol”!

Sodnice prvenstva

Sodnice prvenstva

Konec

Prvenstvo se je zaključilo s slavjem Poljakinj. Na koncu pa nihče ni bil razočaran, ni bilo žalostnih obrazov niti pri tistih, ki so izpadli, niti pri tistih, ki so načrtovali napredovanje, pa tega niso dosegli. Podeljene medalje in priznanja za najboljše je nekaterim narisal samo nekaj večji nasmeh. Najbolj me je navdušila vratarka Poljske Martyna Sass. Majhna bomba med vratnicama je znala biti zelo hitro od ene do druge vratnice in je lovila tudi tisto, kar so že vsi videli v golu. Celo sodnik za golom je že znal prižgati rdečo luč, a jo je moral hitro ugasniti, saj je bil plošček v rokavici Martyne. Vendar je moja favoritinja prijela le nagrado za najboljšo v svoji ekipi, ne pa tudi na turnirju. Najboljša slovenska hokejistka je bila pričakovano Pia Pren, kapetanka naše izbrane vrste. Na koncu turnirja sem utrujen in zadovoljen ugotovil, da je za mano še eno svetovno prvenstvo, prvo deklet in da mi za popolnitev manjka le še delo na svetovnem prvenstvu hokejistov do 18 let. Letos še ne, saj grem s člani v Katovice. Morda pa drugo leto, kdo ve … če bosta zdravje in služba dopuščala, bom ob “bandi” stal še kakšno sezono.

In še vedno velja – delo z(a) reprezentanco je čast!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/home/cveto/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Video

Jaz in HZS

some_text some_text some_text some_text some_text some_text some_text some_text