Drago Cvetanovič | Cveto.si

Korakanje po zarisani poti

Korakanje po zarisani poti
april 26
15:03 2016

Svetovno prvenstvo v Katowicah drvi dalje. Risi so odigrali dve tekmi, obe dobili in sedaj vodijo na lestvici prvenstva. Vse teče po načrtih, ekipi se je včeraj pridružil še Robert Sabolič in s tem je prvi napad spet v svoji znani sestavi, ostrejši in nevarnejši.

Ampak proti Italiji se je bilo potrebno znajti še brez Sable. Po pričakovanjih so bili Italijani precej težji nasprotnik od Japoncev. Risi so bili boljši, več so napadali, več streljali, vendar je bila italijanska obramba precej zgoščena, hitri protinapadi pa so učinkovito orožje naših zahodnih sosedov. Ampak tudi za tako strnjeno obrambo se je našlo orožje. Jurij Repe je zadel z modre črte, Žiga Jeglič je po strelu Sabahudina Kovačeviča z modre črte plošček preusmeril pod prečko, tretji gol Kovačeviča pa je bil v prazno mrežo. Trikrat power play goal je bilo dovolj za nove tri točke. Igra res ni bila ravno lepa za oko, zato pa napeta od začetka do konca. Lepota ne prinaša točk, borbenost, vztrajnost in garanje 60 minut pa prišteva točke na lestvici. Trenutno jih je šest in danes je želja prišteti še tri.

Gol Jegliča proti Italiji

Gol Jegliča proti Italiji

Po zmagi nad Italijo so imeli naši hokejisti veliko časa za počitek. Ostalo je še pol dneva po sami tekmi, ponedeljek pa je bil tako ali tako tekem prost dan. Že tako veseli, da v ekipi ni težav s poškodbami, sem ter tja se zdravi le kakšen udarec, dan brez naporov pa je bil še kako dobrodošel. Ponedeljkovo dopoldne je bilo namenjeno lenarjenju. Pozen zajtrk, pa nekaj sprehoda po mestu, nakupovanje za najbližje, pa mogoče odmik od hotelske hrane, ki se jo vsakič posebej prenaješ v nekaj dneh. Pa je treba reči, da je kuhinja v hotelu zelo dobra in raznolika, ampak kombinacije so izčrpane in sem ter tja paše kakšen hamburger.

Del centra Katowic

Del centra Katowic

Mesto Katowice je sicer lepo mesto. Še ne dolgo nazaj je bilo to črno, enolično, industrijsko mesto. Ampak s časom se je pričelo spreminjati v zeleno, z drevesi in rožami zasajeno mesto, polno fontan. Vse se je pričelo spreminjati, ko je mesto kandidiralo za evropsko mesto kulture. Center je tlakovan, vse je v enem nivoju, ni nadležnih robnikov, tako da stežka opaziš tudi tramvajske tire. Vseeno pa to ni mesto, ki bi vabilo vse od daleč in blizu zaradi svoje lepote. Še najbolj zanimiv del je ravno nasproti hotela, kjer je star opuščen rudnik premoga, urejen v muzej. Seveda je zanimivega še marsikaj, tudi v sami bližini dvorane, vendar … ni nekega presežka.

Spodek Arena - zanimiv objekt

Spodek Arena – zanimiv objekt

Malo bolj sem se tudi pozanimal o Spodek Areni. Spodek v poljskem jeziku pomeni (leteči) krožnik. Zato so tudi maskote prvenstva pravzaprav družina treh zelenih marsovcev. Odprta je bila leta 1971 in očitno je takratna obsesija z vesoljem vplivala na arhitekta, ki si je zamislil za takrat (in tudi danes) zanimivo in posebno obliko dvorane. Ideja za novo dvorano v Katowicah se je pojavila leta 1955, objavljen je bil razpis in določena lokacija za dvorano. Gradnja se je pričela leta 1964, nato je bila začasno ustavljena, da bi bila v celoti dokončana in dvorana povsem odprta leta 1971. Veliko oviro gradnji naj bi predstavljalo zemljišče, saj dvorana stoji na delu premogovnika. Gradnji so nasprotovali mnogi, ki so trdili, da objekt ni varen in se bo podrl takoj, ko bodo odmaknjeni gradbeni odri. Vodilni možje te gradnje so nato vstopili v dvorano in naročili podrtje odrov, dvorana pa je stala. Pred odprtjem so v dvorano poslali še 3.500 vojakov, ki so marširali skozi dvorano, izmerjene vrednosti vibracij pa so pokazale, da je dvorana varna. In ta stoji še danes. Arhitekti so imeli prav.

Najbolj zanimiv del mesta je ob dvorani Spodek

Najbolj zanimiv del mesta je ob dvorani Spodek

Spodek je večnamenska dvorana. V njej je bilo organiziranih precej koncertov in tudi veliko športnih dogodkov najvišjega ranga. Ne dolgo nazaj je v Spodek areni potekal teniški turnir, pred tem evropsko rokometno prvenstvo za moške, pa svetovno odbojkarsko prvenstvo za moške in še precej tega. Dvorana naj bi sprejela 11.500 ljudi, ampak je obisk omejen na največ 10.000, za določene športe celo na 8.000 (del tribun je montažnih in so ob postavitvi hokejskega igrišča neuporabne).

Premogovnik urejen v muzej

Premogovnik urejen v muzej

Danes pa je nov tekmovalni dan. Robert Sabolič je prvič preizkusil led v Spodeku, ekipa je opravila trening, odšla na kosilo in na počitek pred tekmo s Poljsko. Vemo da bo težko, ampak mora biti težko, da bomo dosežek znali ceniti. Zvečer, ob 20.00, se začne zares. Še tretjič na prvenstvu. Gremo Risi, vozovnice za Elito čakajo samo na vas.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/home/cveto/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Video

Jaz in HZS

some_text some_text some_text some_text some_text some_text some_text some_text